Apple kohtuvõit Samsungi üle - mis saab edasi?

749 XP
laupäev, 25. august 2012 11:38
Kas nüüd korjatakse kõik Samsungi telefonid ja tahvelarvutid müügilt ära?
516 XP
laupäev, 25. august 2012 13:04
Ilmselt peab Samsung hakkama patenteeritud omaduste eest Apple'le lihtsalt maksma. Ja ega see vaidlus ei ole veel lõplik. 1,05 mld dollarit on praegune otsus, aga 20. septembril toimub järgmine istung.
6919 XP
sonic
PRO
PRO-staatus antakse arvustajatele, kes on oma sisukate kirjutistega Arvustus.com toimetusele silma jäänud.
laupäev, 25. august 2012 19:06
Ka nende kohtuvaidluse järelmõjude hindamine on omajagu keeruline. Iseenesest pole Samsungile probleem see miljard doltsi kinni plekkida, teises kvartalis oli nende puhaskasum 6 miljardit, nii et ega see neile otseselt miski valus hoop ei ole. Kui Apple saab aga peatada (vähemalt kuni apellatsioonikohtu otsuseni) USAs Samsungi nende toodete müügi, mille puhul kohus tuvastas patendi rikkumised, siis see on juba valusam. Peab meeles pidama ka seda, et Apple'i nõue Samsungi vastu oli tegelikult üle 2 miljardi dollari, nii et oleks võinud ka hullemini minna. Ning mine tea -- peale seda kui Samsung kohtuotsuse edasi kaebab, võib vabalt olla, et lõplik otsus tuleb Samsungile veelgi karmim. Lisaks muidugi kõik kohtukulud, mis iseenesest on juba üüratud.

See kohtuotsus puudutab küll otseselt ainult USAt, aga olles nö sajandi tehnoloogia-alane kohtuvaidlus ning äärmiselt põhjalik, siis saab selgelt mõjustama kohtuid ka mujal maailmas. Patendivaidlused on väga keerulised ja tehnoloogiateemad nüansirikkad. Kohtud ei ole suuremad tehnoloogiaeksperdid ja tänavad õnne, et keegi on pidanud osapooled põhjalikult ära kuulama selle vaidluse käigus. Nüüd on pretsedent loodud ja see mõjutab paratamatult vaidlusi üle maailma. Ning neid on päris palju.

Järgmiseks mõjutab see kohtuotsus kõiki teisi Androidi platvormi jaoks riistvara tootvaid firmasid ning seeläbi Google'it. Nimelt on Apple'il nüüd selg sirgus, pretsedent ja miljard doltsi taskus ning pole kahtlust, et jalaga lüüakse peagi lahti nii LG, HTC (uuesti), Motorola (Google'i), Sony (kes niigi vaevu elus on), Aceri, Asuse ja Panasonicu uksed. Ning viiakse raha välja.
Kui Samsung sai endale miljardit lubada, siis teiste jaoks on see summa just täpselt nii suur kui tundub. Peamine küsimus on see, kas nad veel julgevad Androidi kasutada või läheb see neile liiga ohtlikuks.
Pole kahtlust, et Steve Ballmer, Microsofti juht (või keegi tema meeskonnast), tegi kohe peale kohtuotsuse väljakuulutamist nii mõnegi kõne nii mõnelegi tootjale:
"Hellou! Steve siin. Äkki räägime sellest WIndows Phone 8 diilist nüüd uuesti?"
Ning ei ole kahtlust, et mõnelgi on jalg värisema hakanud ja Windowsi telefoniversioon tundub atraktiivsem kui kunagi varem. On peaaegu välistatud, et Apple Microsofti telefoni opsüsteemi pärast kohtusse kaebaks. Esiteks on MS vajalikud litsentsid Apple-ile kinni maksnud, teiseks on MS Windows Phone 8 väga erinev iOS-ist. Apple tõi selle fakti isegi kohtus välja, näidates, et saab küll ka teistsuguseid telefone teha, kui Samsung väitis, et nende toodang näeb Apple-ile sarnane välja seepärast, et teisiti ei olegi võimalik nutitelefone teha.

See kohtuvaidlus, mis nüüd justkui lõppes, kestab tegelikult veel aastat paar edasi. Aga sel ajal kehtib praegune otsus kõiki oma mõjudega kõigile osapooltele ning neid mõjusid, nagu ka osapooli on palju.
730 XP
laupäev, 25. august 2012 20:34
Paljud kaebusealused telefonimudelid on nagunii ammu aegunud ja neid müügilt ära korjata ei saagi. Nende eest ongi määratud see kahjutasu.

Täna veel müügil olevaid Galaxy S, Galaxy S II telefone ning Galaxy Tab tahvelarvuteid ootab ees ilmselt litsentsitasu maksmine iga müüdava toote eest, võibolla keelatakse edaspidi müüa Galaxy S ja S II, mille nii väliskuju kui avaekraan kohtu otsusega sarnanevad iPhone disainiga.

Tegelikult on ju mitu erinevat patenti, mille rikkumises Apple Samsungi süüdistab ning mõned süüdistused lükkas kohus ka tagasi. Näiteks, hetkel on (veel) teistel tootjatel lubatud teha iPadiga sarnaneva väliskujuga tahvelarvuteid.
Vt. patenti D899 http://www.wired.com/images_blogs/gadgetlab/2012/07/889patent.pdf

Tarkvarapatentidega on keerulisem - Apple on patenteerinud puuteekraanil sõrmega kerimise, kahe sõrmega suurendamise ja keeramise, sõrmevajutusega suurendamise ja ka lehe servani jõudes toimuva efekti, kus leht nö kerib servast edasi ja siis põrkab tagasi ekraani ääreni (bounce-back feature). Nende puuteekraani kasutamise liigutuste eest tuleb Samsungil ja teistel puuteekraaniga seadmete tootjatel Apple nõutud litsentsitasu maksta.

On muidugi suur võimalus, et Applet ei huvita litsentsitasud, vaid konkurentide hävitamiseks keelab ta oma patenteeritud tehnoloogia kasutamise. HTC hävitamine õnnestus Apple'l ju päris kenasti.
Nimetu
laupäev, 25. august 2012 21:06
Iseenesest on tähelepanuväärne, et ehkki üks Apple patent, mis puudutas tahvelarvuti väliskuju, lükati tõesti kohtus tagasi, siis Samsungi poolsetest patendinõuetest ei rahuldatud ühtegi. Ehk et niisama praalis siis Samsung kui Apple'i omakorda kohtusse kaebas. Vähemalt kohtu arvates
730 XP
laupäev, 25. august 2012 23:52
Seda kummalisem, et Lõuna-Korea kohus luges kõik Samsungi kaebused õigeks ja keelas Lõuna-Koreas müüa nii Apple'i kui Samsungi vanemat toodangut. Lõuna-Korea kohtu erapooletus on muidugi teine teema. Mitte et USA kohut samas kahtlustada ei võiks muidugi.

Lisaks võimalikule kallutatusele olid USA kohtu jaoks Samsungi patendid ehk liig keerulised mõista, samas kui puuteekraani on igaüks kasutanud. Vandekohtunikud on ju tavalised inimesed, mitte IT eksperdid.

Samsungi patendid puudutavad nimelt telefoni 3G võimalusi, MP3 esitust ning "kommunikatsiooniterminali" mõistet, millel on nii kaamera kui telefoni omadused ning millega on võimalik pilte vaadata, saata ja vastu võtta.
532 XP
pühapäev, 26. august 2012 01:17
Kui rääkida Samsungist, siis müügikeeld oleks ilmselt rahaliselt kõige valusam. Kuigi, USA kohtu otsus ja müügikeeld kehtiks küll ainult Ameerikas, sel aastal on suurim turg on aga juba Hiina, kus Samsungil on kaks korda suurem turuosa kui Apple-l, kes on peale Lenovot ja ZTE-d alles 4. kohal.
Eriti valus oleks, kui Apple suudaks ka uue Samsungi Galaxy S III kuidagi sellesse kohtuprotsessi kaasata ja lasta kohtul ka selle müügi peatada. Seda igatseks Apple kõige rohkem, müüb ju Samsung temast ligi poole rohkem telefone (2012 II kvartalis 50 miljonit eksemplari).

@erkki: $10 on see summa mis kahjutasunõudes litsentsitasuna on ühe telefoni kohta arvestatud. Uutel telefonidel lisandub see lihtsalt hinnale ja ostja maksab selle kinni. Kui muidugi Apple üldse soovib mingeid litsentsitasusid, sest rahapuudust Applel justkui ei tohiks olla.

Mina arvan küll, et Apple eesmärgiks ei ole Samsungiga kohtus jageledes trahviraha koguda. Eriti veel, kui jutt käib mõlema gigandi jaoks tühistest summadest.

Kuna Samsung on suurim Android-opsüsteemiga telefonide müüja ning Apple süüdistuste alla on sattunud just Androidiga mudelid, siis keelates Samsungi telefonide müügi, ei saa suureneda ka Androidi kasutajate hulk. Kuna pretsedent on loodud, saab Apple väga lihtsalt ka teistelt Android OS-iga telefonide tootjatelt tasu nõuda või müügi keelata.

Nii ongi see otsus valusaim hoop just Google ja Android OS-i, mitte Samsungi pihta. Samsungil on pealegi arendamisel kaks Windows Phone 8 telefoni, uudis selle kohta tuli juba juulis. HTC ilmselt on samuti rõõmuga nõus Windowsiga koostööd tegema, on seda ju varemgi teinud. LG küll vahepeal katkestas Windows Phone telefonide arendamise, kuid Androidi probleemide korral tuleb kindlasti LG WP8 telefone kiirelt mitmes eri mõõdus. Turg tühja kohta ei salli ja kes ei soovi iPhone klubisse minna, sellele jääb ainsa valikuna Windows Phone 8.

Aga see on must stsenaarium. Mida Google ette võtab, ei tea keegi.
Nimetu
pühapäev, 26. august 2012 08:58
Windows Phone edasisisest edenemisest rääkides tuleb mainida ka seda, et vastupidiselt Androidile tuleb tootjatel WP7 ja WP8 litsentsi eest maksta. Täpsemalt 10$. Aga naljakas on see, et tegelikult pole ka Androidi kasutamine tingimata tasuta. Paljud tootjad, sh HTC ja Samsung maksavad Microsoftile oma telefone tootes litsentsitasudena 5-30 $ iga telefoni pealt (aga mitte päris kõikide mudelite puhul). Tegelikult teenib Microsoft hetkel rohkem raha Androidide kui oma operatsioonisüsteemiga telefonide pealt :)
1366 XP
pühapäev, 26. august 2012 09:32
Google ei võta midagi ette, sest Google ei müü telefone. Android on tasuta. Õigemini küll "tasuta", sest telefoni tootjad peavad niigi maksma litsentsitasu Microsoftile ja ilmselt siis nüüdsest ka Apple korjab oma osa. Kui Androidi kasutamine muutub kallimaks näiteks WP8 kasutamisest, siis väheneb kindlasti erinevate Androidiga telefonide hulk, sest tootjad hakkavad rohkem kasutama soodsamat Windows Phone operatsioonisüsteemi. Ära Android ilmselt ei kao.

Galaxy S osas oli süüdistus ikka kindlasti suunatud otseselt Samsungi pihta, ja õigusega, sest isegi pime saab aru et tegemist on odava iPhone koopiaga.

Galaxy S III välimuse koha pealt ei saa Apple aga midagi kobiseda, sest see telefon on disainitud Samsungi juristide poolt :P
Nimetu
esmaspäev, 3. september 2012 00:55
Apple lisas kaebusele ka Galaxy S III, Galaxy Note ja Galaxy Note 10.1.
Disain ja "ümarad nurgad" ei ole teemaks, vaid slide-to-unlock, e-mailist vms telefoninumbrile otse helistamine jms.
1366 XP
neljapäev, 25. oktoober 2012 23:02
GSMArena kirjutab, et bounceback või overscroll-bounce efekti patenditaotlus on USA Patendiameti poolt tagasi lükatud. Efekt ise pole midagi eluliselt vajalikku ning ja tõenäoliselt kaebab Apple selle otsuse edasi, aga see on üks neist patentidest, millega Apple HTC-d peedistas.

http://www.gsmarena.com/apples_overscrollbounce_patent_has_been_invalidated-news-4985.php
Nimetu
reede, 28. detsember 2012 00:30
650 XP
kolmapäev, 16. jaanuar 2013 12:52
Mis värvi on see sinine ruut?