Tasuta hea viirusetõrje?

Nimetu
teisipäev, 24. jaanuar 2012 01:33
Kes oskab öelda, kus saaks tasuta hea viirusetõrje?
984 XP
teisipäev, 24. jaanuar 2012 11:55
Jätsid mainimata, mis platvormist on jutt. Windowsi masinale soovitaks Microsoft Security Essentials-it. Kõige loomulikum ja vähe häirivam lahendus. Sikutada saab siit: http://windows.microsoft.com/et-EE/windows/products/security-essentials
Siin saidil on see ka muide kõrgelt hinnatud: http://www.arvustus.com/microsoft-mse
Nimetu
kolmapäev, 25. jaanuar 2012 10:10
Kas telefonis peab ka olema antiviirus?
749 XP
neljapäev, 26. jaanuar 2012 14:43
Ei pea
399 XP
neljapäev, 26. jaanuar 2012 18:29
Mis mõttes ei pea. Miks neid siis nii palju pakutakse (Android market-is) ?
Nimetu
neljapäev, 26. jaanuar 2012 19:45
Seda minagi mõtlesin ja mingi jutt on ikka olnud, et peab installima telefoni kah.
749 XP
reede, 27. jaanuar 2012 00:12
iOS ega Androidi puhul ei ole viirused üldse sellisel kujul võimalikud nagu Windowsis.
Kõik appid töötavad nn sandboxis, oma liivakastis, neil on piiratud õigused ja viirus lihtsalt ei saaks teisi faile nakatades levida, sest tal puudub ligipääs teiste appide failidele.
Antiviiruste firmad on lihtsa raha peal väljas ja hirmutavad inimesi. Nende niinimetatud antiviirused ei tõrju mingeid viirusi, vaid tegelevad hoopis muude asjadega - failide varukoopia, kadunud telefoni leidmine, varastatud telefoni failidest tühjendamine jms. Viirus on lihtsalt väljend, mida Windowsi inimene kardab.
iTunesis on üks peaaegu antiviirus, VirusBarrier http://itunes.apple.com/ca/app/virusbarrier/id436111378, mis tegelikult ka viiruseid otsib, aga ainult failidest, mis võiksid telefonist edasi kuhugi Windowsi arvutisse sattuda, telefoni ennast need viirused ikkagi kahjustada ei saa.
572 XP
reede, 27. jaanuar 2012 14:00
Androidi puhul need telefoni viirusetõrjed siiski skännivad ka installitavaid ja juba installitud appe ja kui mõni on tuntud malware, siis hoiatavad ja/või kustutavad selle rakenduse.

Seni on leitud näiteks selliseid pahavara sisaldavaid rakendusi, mis saadavad SMS-e tasulistele numbritele või lasevad kasutajal sisestada näiteks oma kasutajanime ja parooli ja saadavad need siis mingile veebiaadressile jms.

Selline malware sisaldav rakendus ei ole definitsiooni poolest siiski viirus, kuna inimene ise installib ta enda telefoni. Kui sa ei installi rakendusi mingitelt kahtlastelt lehtedelt, vaid ainult Android Marketist või Amazon AppStorest, siis sellise pahavara-rakenduse otsa sattumine on väga vähetõenäoline. Kuid mitte võimatu. Android Market on avatud keskond - erinevalt Apple Store'st, kuhu saab oma appi lisada alles peale Apple turvakontrolli läbimist, võib Android Marketisse oma programmikese lisada igaüks. See võib olla ka mingi tuntud rakenduse veidi modifitseeritud ja sarnase nimega versioon, või lihtsalt rakendus, mis pealtnäha on tore ja kasulik, kuid salaja teeb midagi kurja.

Kui selgub, et mõni rakendus sisaldab pahavara, siis on Google'l võimalik see rakendus esiteks Android Marketist eemaldada, teiseks kõigist Android telefonidest eemaldada (sest Googlel on igal hetkel ligipääs kõikidele internetti ühendatud Android telefonidele), kolmandaks leida üles ja lasta kinni võtta pahavara lisanud tegelane.

Seda kõike saab Google ise teha kiiremini ja paremini, kui suudaks ükskõik milline antiviirusetootja, nii et kokkuvõttes tekitab Androidi viirusetõrje installimine ainult petliku turvatunde ja kulutab akut, reaalset kasu sellest ei ole.

Selleks, et pahavara oma telefonist eemal hoida, saab kõige rohkem ära teha siiski kasutaja ise. Nagu öeldud, tuleks rakendusi installida ainult usaldusväärsetelt lehtedelt, näiteks Android Market. Enne rakenduse installimist võiks lugeda teiste kasutajate jäetud kommentaare. Ja kolmandaks, tuleks jälgida, mis õigusi (Permissions) antud rakendus nõuab.

Näiteks M-Parkimise puhul on loogiline, et rakendus nõuab õigusi saata SMS-e ja helistada, aga mingi liikuva taustapildi või mängu puhul on sellised nõudmised ülimalt kahtlased.
Mis värvi on see sinine ruut?